Prepare time: 30 min
Cook: 1 hr
Ready in: 1 hr 30 min
Assalamualaikum..sebelum ni saya ada berkongsi resepi fishball ..sekarang saya kongsikan resepi fishcake pula..mmg ia sangat kenyal dan seperti dijual dikedai2 yang diusahakan oleh bukan bangsa melayu…insyaallah semua yang saya kongsikan bersih, suci halal dan sangat menjimatkan kita..

Resepinya

  • 500gm isi ikan tenggiri segar
  • 3 sudu kecik (menggunung) tpg jagung
  • 1 sudu kecil garam (nanti masa dah siap blend nanti ce rasa jgn masin sangat ye         sbb nanti time sejuk lagi masin)
  • sedikit ajinomoto (terpulang nak isi atau tidak)
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 cup air sejuk (dr air batu)

** anda boleh menggantikan dgn fish fillet tapi abaikan/jgn taruk air ye sbb dlm fillet tu dah ada kandungan air dah… so abaikan sukatan air tu

 

caranya

1Isi ikan tenggiri diambil ..kulit takmau ye dan diblend halus saya guna food prosessor.

 

2Kemudian masukkan sedikit air ais ..kisar lagi masukkan garam serta serbuk lada putih (siapa yang nak taruk ajinomoto taruk sikit)

 

3Kisar lagi dan masukkan 3 sudu tpg jagung dan kisar lagi.

 

4Sebelum itu panaskan periuk kukusan dan loyang 4 segi ..loyang tu biarla boleh masuk dlm periuk kukusan atau kalau takde guna je tupperware tahan panas.

5

Masukkan adunan ikan tadi dlm bekas/loyang yang diletakkan plastik terlebih dahulu supaya nanti senang nak kluarkannya..(mcm buat serimuka)ratakan ia serta padatkannya.. menggunakan minyak yang disapu dijari anda utk licinkan permukaan ikan tadi dan kukus hingga                               masak.dlm 15 minit atau sehingga masak

6

Terbalikkan isi ikan yang dah masak tadi potong sepertimana bentuk fishcake.
panaskan minyak terendam. dan goreng sekejap hingga ia kekuningan. angkat dan toskan minyak siap.alhamdulillah.

Sumber: Tahrunnisah Jali

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here